Ebay: Bikini

Mettes Maddag: Hjemmelavede Fladbrød med Falafler

søndagss

Så blev det endelig Mettes Maddag på bloggen igen! Jeg elsker at drikke vin og lave mad med min bedsteveninde, at det så kan bidrage med gode og nemme opskrifter til jer, ja så er jo bare et plus. Nu vil jeg give ordet til den dygtige Mette, som vil guide jer igennem denne lækre ret. Perfekt som søndags mad, da det er super lækkert, sundt, men samtidig snasket!

IMG_4308 copy

Endnu en gang kommer her en ret, som jeg har en tendens til at vende tilbage til (og som Christina også har fået serveret et par gange…). Som så mange andre er jeg tilbøjelig til at være temmelig idéforladt, når jeg står i Netto om eftermiddagen og skal handle ind til aftensmaden. Og i de tilfælde er retter som denne altså bare gode at have i baghovedet – ikke fordi en klassisk spaghetti bolognese eller madpandekager ikke også er godt (ellers ville man jo ikke vende tilbage til de retter gang på gang), men simpelthen fordi det også er dejligt med lidt afveksling sommetider.

Ligesom sidste ret (Nudelsalat & Satay-Kylling HER) kræver denne ret heller ikke de store kulinariske evner, og den kan egentlig laves på halvanden times tid (med hævetid). Alternativt kan tilføje et glas vin eller to og lidt snacks og bruge liiidt længere tid – det gjorde vi 😉

Er man 2-4 personer, vil jeg helt klar anbefale, at man laver fladbrødene selv, men såfremt man er et større selskab, kan det godt være lidt tidskrævende at skulle bage så mange – i så tilfælde kan man gå til sin nærmeste etniske grønthandler og købe en pakke (men så ryger lidt af wow-faktoren selvfølgelig også i svinget).

De angivne mængder i følgende opskrift var nok til to personer og en frokost dagen efter.

Fladbrød (giver ca. 8)

  • En kvart pakke gær (12,5 gram)
  • 2 dl lunkent vand
  • 6 dl hvedemel
  • 1-1,5 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker

Start med at lave dejen til fladbrødene, da denne skal have tid til at hæve. Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt og sukker og rør rundt. Tilsæt hernæst mel – jeg startede med 4 dl og rørte rundt med en gaffel. Når dejen begynder at samle sig, tilsættes mel lidt efter lidt imens der æltes med hænderne. Dejen skal være let klistret, men du skal kunne ælte den på bordet uden at den sidder fast. Stil dejen til hævning i en skål under et hviskestykke i 45-minutters tid imens resten af elementerne i retten forberedes.

Når dejen har hævet, rulles den ud i en pølse og deles i ca. otte lige store stykker (alt efter hvor store pandekager, du ønsker). Varm en stor pande op (jeg brugte højeste blus), og brug en kagerulle til at rulle dejklumperne til helt tynde pandekager – vi snakker 2-3 mm. Her er det virkelig nødvendigt med mel, hvis du skal kunne få pandekagerne af bordpladen igen. Bag pandekagerne på den varme pande i 1-2 minutter på hver side.

IMG_4319 copyHummus

  • 1 dåse kikærter
  • 1 dl olivenolie
  • Saft af ½-1 citron
  • 1 spsk. tahin (sesampasta – kan fås i de fleste velassorterede supermarkeder eller hos den lokale grønthandler)
  • 2-3 spsk. skyr eller græsk yoghurt
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1-1,5 tsk. spidskommen
  • Salt
  • Vand (alt efter ønsket konsistens)

Yoghurt-dressing

  • 1,5 dl skyr eller græsk yoghurt (jeg har prøvet begge dele, og det er lige godt, så bare brug, hvad du har)
  • En håndfuld persille
  • 1-2 fed hvidløg
  • Salt
  • Vand

Imens dejen til fladbrødene hæver, tilberedes hummus og dressing.

Fremgangsmåden for hummus er rimelig simpel – kør alle ingredienserne undtagen vand i en blender, og tilsæt til sidst vand til du har den ønskede konsistens. Smag til med salt, citron og spidskommen. Pynt med lidt olie og paprika inden servering.

Hæld yoghurt eller skyr i en skål. Hak persille og pres hvidløg og tilsæt begge dele samt salt til yoghurten/skyren. Rør rundt og tilsæt vand til du har den ønskede konsistens. Smag til med salt og eventuelt lidt citron.

Begge dressinger bliver kun bedre af at stå lidt på køl!

IMG_4320 copyGrønt og falafler

  • 1-2 hoveder hjertesalat skåret/revet i mindre stykker
  • ½ agurk i små tern
  • En dåse majs (er det sæson, kan du koge 1-2 friske majs og skære kernerne fra)
  • En pakke falafler fra Nutana

Ja, vi snød med falaflerne… Jeg har kun én gang givet mig i kast med hjemmelavede falafler, og lad mig bare sige, at det var ikke en succes. Når det så er sagt, så må jeg indrømme, at jeg faktisk virkelig er fan er Nutanas falafler, og at jeg næsten altid har en pakke liggende i fryseren til de dage, hvor det skal være lidt nemt. Har du mod på at give dig i kast med hjemmelavede falafler, kunne du for eksempel prøve Emilys opskrift (her)  – er endnu ikke blevet skuffet, når jeg har forsøgt mig med hendes opskrifter!

IMG_4352 copy

4

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ebay: Bikini